Задиг в Белгия - Дискурсите, които убиват

Задиг в Белгия

Европейски форум в Университета Сент Луис, Брюксел

На 1 декември 2018

https://www.weezevent.com/zadig-in-belgium

Дискурсите, които убиват

Европейският форум е организиран от психоаналитици от Задиг в Европа със съдействието на Интердисциплинарната мрежа - Общество на Университета Сент Луис, с подкрепата на Школата на Фройдистката Кауза и Новата Лаканианска Школа и под егидата на Евро-федерацията по психоанализа.

Lire la suite : Задиг в Белгия - Дискурсите, които убиват

Крехкостта на терористите - Фрагмент от Писма към просветеното обществено мнение

Крехкостта на терористите

Фрагмент от Писма към просветеното обществено мнение

Жак-Ален Милер

Терористът е идеалист. Той е луд, не е злодей. Аз, който ви говоря, без съмнение за малко щях да споделя съдбата на Feltrinelli, онзи несръчен пиротехник, който се взриви близо до един електрически стълб. Тук намират доказателство думите на Лакан, според които: „грешката от добри намерения е най-непростимата от всички“ (Ecrits).

Lire la suite : Крехкостта на терористите - Фрагмент от Писма към просветеното обществено мнение

Фройдистко поле, нулева година от Жак-Ален Милер

Фройдистко поле - Нулева година от Жак-Ален Милер

Париж, 11 юни 2017г.

Ще се предаде ли накрая психоанализата пред нарастващите безизходици на нашата цивилизация, както Лакан отбеляза веднъж в момент на потиснатост или гняв, когатопочетните членове на неговата Школа – Парижката фройдистка школа – отказаха да гарантират неговото „Предложение от 9 октомври 1967 г. относно психоаналитика на Школата“? Не се знае какво е писано.

Lire la suite : Фройдистко поле, нулева година от Жак-Ален Милер

ИДЕАЛЪТ ЗА ИДЕНТИЧНОСТ И СМЪРТТА ПРИ ДЖИХАДИЗМА

ИДЕАЛЪТ ЗА ИДЕНТИЧНОСТ И СМЪРТТА ПРИ ДЖИХАДИЗМА

Долорес Кастрийо Мират

Публикувано в BLOG ZADIG-ESPAÑA

Zero Abjection Democratic International Group:

https://zadigespana.wordpress.com/2017/11/22/el-ideal-identitario-y-la-muerte-en-el-yihadismo/#_ednref1

Противно на онези, които предпочитат да се задоволят с идеята, че психоанализата ще се редуцира до една клиника на индивидуалното, Жак-Ален Милер, в неотдавнашната си лекция в Мадрид, ни предложи един нов съюз между психоанализата и политиката – което не е същото като между психоанализата и политическите партии – и ни покани да препрочетем текста „Психология на масите и анализа на Аза”, където Фройд подчертава, че няма опозиция между индивидуалната и колективната психология: „… в индивидуалния психичен живот винаги е интегриран другия, дали като модел, обект, подкрепящ или враг и по този начин индивидуалната психология е в същото време и от самото начало социална сихология“[1].

Lire la suite : ИДЕАЛЪТ ЗА ИДЕНТИЧНОСТ И СМЪРТТА ПРИ ДЖИХАДИЗМА

Zadig Nosce Tempus (ZNT)

Уважаеми членове на БОЛП,

Новото движение за лаканианска политика Zadig е създадено в продължение на заетата позиция от психоаналитиците по отношение на президентските избори във Франция, изразена в "Призив към психоаналитиците против Марин льо Пен и партията на омразата", където се казва, че "няма психоанализа, достойна да носи това име, без правова държава, без свобода на мнението и на пресата, без дишането и динамиката на едно отворено общество". 

Един въвеждащ текст на Жак-Ален Милер ни ориентира в това.

Европейската лаканианска политическа мрежа носи името Zadig Nosce Tempus (ZNT) и в нея могат да включат всички европейски граждани, които не са членове на някоя политическа партия и не действат като нейни агенти. 

Желаещите да се присъединят към ZNT следва да попълнят приложения формуляр на френски или английски език и да го изпратят по пощата на посочения адрес: 

ZNT, Square Vergote 51 - 1030 Brussels - Belgium

 

УС на БОЛП

template-joomspirit