Първите лаканиански семинари в България се провеждат като част от дейността на „Фройдистко поле” с председател Жудит Милер и с участието на психоаналитици, членове на Школата на Фройдистката кауза ECF, сред които са Даниел Роа, Филип Лакаде, Патрик Монрибо, Бернар Сайнав, Доминик Холвут, Александър Стивънс, Ален Мерле и др. Още в началото тези събития бяха насочени преди всичко към специалисти, които развиват клинична практика и имат интерес както от възможността за клинично конструиране и представяне на случаи, така и за развиване на техните знания по отношение на психоаналитичната теория. Като основна част от програмата на семинара винаги присъства „Дисциплината четене”, която дава възможност на колеги да направят свой прочит и коментар на две избрани изречения от трудовете на Лакан, които са обвързани с темата на семинара и съответно на теоретичното експозе на гост-лектора. В периода 1999 – 2012 година са проведени 22 семинара на Фройдистко поле, организирани с финансовата подкрепа на „Фройдистко поле – Франция”.

През 2012 година, след приемането на Българското общество за лаканианска психоанализа като асоциирана група към Новата лаканианска школа, семинарите започнаха да се организират с финансовата подкрепа и участие на Новата лаканианска школа като темите се избират, ориентирани от основните проблеми и въпроси, върху които се работи във всички лаканиански формации, а така също и от водещите теми на предстоящите конгреси на Новата лаканианска школа и Световната асоциация по психоанализа. Те са насочени към широк кръг от професионалисти, които развиват своята клинична практика, а така също и към завършващи студенти и други специалисти, които имат интерес към теорията и клиничната практика в лаканианската психоанализа. Семинарите на НЛШ и БОЛП се организират три пъти в годината и се провеждат в залата на Френския културен институт в София, площад „Славейков”.

"Психоанализа в ситуация на изолация" - Среща на Българското общество за лаканианска психоанализа

"Психоанализа в ситуация на изолация"

 

"Психоанализа в ситуация на изолация"

Среща на Българското общество за лаканианска психоанализа

Място: онлайн платформата ZOOM

Дата: 26 април, 2020

Време на провеждане 15.00 – 17.00

 

Пандемията и извънредното положение, поставило ни в една препоръчителна или задължителна изолация, предизвика поредица от значими означаващи и придаване на значение и смисъл на случващото се - социално дистанциране, заедност, да пазим другите или да пазим себе си, първа и втора линия хора, конспирация, ограничаване на правата, преминаване към диктатура, измерване, тестуване... Може още дълго да се изброява, но ние искаме да предложим в онлайн пространството за разговор, да си дадем възможност да се чуем в една виртуална среща.

Прочети още: "Психоанализа в ситуация на изолация" - Среща на Българското общество за...

"Психоанализа в ситуация на изолация - 2: Изобретения и изненади" Среща на Българското общество за лаканианска психоанализа

"Психоанализа в ситуация на изолация"

 

Покана

 "Психоанализа в ситуация на изолация - 2: Изобретения и изненади"
Среща на Българското общество за лаканианска психоанализа


Къде - онлайн платформа,  кога - 31 май, неделя
Време на провеждане - 15 - 17ч. 

 
След първата ни онлайн среща, в която имахме възможност да разменим мисли и впечатления, да чуем какво е онова, което може да ни ориентира във възможната за нас интерпретация на случващото се за всеки един в ситуацията на извънредно положение, сега ви каним на една втора среща, която ще насочим към въпросите на психоаналитичната практика.

  • Каним ви да напишете кратък текст(в рамките на една страница или 3000 знака), насочен от темата на срещата „Психоанализа в ситуация на изолация 2 – изобретения и изненади" или Как ползваме опорите на лаканианската психоанализа в клиничната практика?

Прочети още: "Психоанализа в ситуация на изолация - 2: Изобретения и изненади" Среща на...

template-joomspirit