IX Клинични работни дни на Новата Лаканианска Школа и Българско общество за лаканианска психоанализа - Тълкуването: между устно и писмено

 

IX Клинични работни дни

на Новата Лаканианска Школа и Българско общество за лаканианска психоанализа

Тълкуването: между устно и писмено

30 ноември и 1 декември 2019, Конферентна зала Арена ди Сердика - ул. Будапеща 2, София

Специален гост: Вероник Воруз

 

 

 

Вероник Воруз

Психоаналитик , член на Школата на фройдистката кауза (ECF), на Новата Лаканианска Школа (NLS)и на Световната асоциация по психоанализа (AMP), Аналитик на школата (AE, 2016-2019)

Осигурен превод

 

Аргумент

Нашата съвременна клинична практика вече не се измерва спрямо параметъра на Едипа – този тълкувателен инструмент, който позволи на обитателите на 20-ти век да изпълнят със смисъл реалното на човешкия опит с помощта на семейния роман и елемнтарните структури на родството. Субектите отвъд Едипа, които все по-често срещаме в практиката си, впрочем малко се интересуват от анамнезата или от реконструкцията на една изтласкана истина, тъй като те твърде рядко предполагат съществуването на несъзнавано знание, укриващо кода на тяхната съдба – знание, което един друг, поставен във функцията на Друг, би им позволил да получат в хода на анализата.

Последните два насочващи текста на Ерик Лоран – представени в Барселона по време на конгреса на Световната асоциация по психоанализа през месец април 2018 г. и в Тел Авив по време на конгреса на Новата лаканианска школа през месец юни 2019 г. – се отнасят до приспособяването към съвремието на нашата практика, за да се вземе под внимание залеза на символната ефикасност на истината що се отнася до третирането на реалното на нагона, което пронизва организмите, станали тела в следствие на езика. В тези изказвания Лоран потвърждава обаче, че не трябва да се изоставят понятията за пренос и тълкуване, единсвените опериращи средства на психоанализата, ако тя не иска да се превърне в сугестивна техника по модела на разнородната несъмнено форма на психотерапиите. Става дума за актуализиране на тези понятия в нашия опит.

За да се обгради реалното на нагона, което често опустошава субектите, които срещаме, тълкуването изисква аналитикът да включи нещо от своето тяло, от своя глас, от своята личност, което да се сблъска с тялото на пациента по същия начин, по който резонира в него и сблъсъкът с първото казване. И все пак аналитикът не скача и не вика по всяко време; нашата практика се насочва все повече и повече към казуистиката на един по един и аналитикът се налага да бъде по-пластичен и от мозъка. Макар все по-често да се позиционираме така, че да посрещнем уникалността на всеки Един без априори или знание прет-а-порте, нека се опитаме въпреки това да извлечем някои посоки на работа от насочващия текст за подготовката на нашия конгрес в Гент през юни 2020 г.

Вероник Воруз

 

IX-те клинични работни дни на Новата лаканианска школа и Българското общество за лаканианска психоанализа ще се проведат:

30 ноември, събота  (09.30 – 18.00 часа)

1 декември, неделя (10.00 – 14.00 часа)

 

ПРОГРАМА

Събота, 30 ноември 2019

09.30 – 10.00        Регистрация

10.00 – 10.15        Откриване на Клиничните работни дни от Десислава Иванова, Председател на БОЛП

10.15 – 12.30        Вероник Воруз: Тълкуването: между устно и писмено. Дискусия.

12.30 – 14.30        Обедна почивка

14.30– 16.00         Представяне на клиничен текст на случай и дискусия

                              „Тъмната гора” – Саша ДимоваМодератор – Теодора Павлова

16.00 – 16.30        Почивка

16.30–18.00          Представяне на клиничен текст на случай и дискусия

                              „Андрю и неговото затруднение“ – Елена КомисароваМодератор – Ангелина Даскалова

                             

Неделя, 1 декември 2019

10.00 – 11.30        Представяне на клиничен текст на случай и дискусия

                        „Всичко е математика“ – Блага Банова, психолог в Център за социална рехабилитация и интеграция „Таралежи“, гр. София, Модератор – Д-р Биляна Мечкунова

12.00 – 14.00        Психоанализа, обществоикултура:  Кой говори истината...днес?”

Психоанализа, общество и култура

КОЙ ГОВОРИ ИСТИНАТА.... ДНЕС?

Имаме удоволствието отново да ви поканим да участвате в рубриката “Психоанализа, общество и култура”. Миналата година започнахме един нелесен разговор, посветен на темата  „Да си мъж, да си жена: между традицията и модерните означаващи”. Срещнахмегледните точки на изкуството, на социологията и политологията, които по различен начин свидетелстват за трудността на всеки един субектда се изправи пред въпросите за сексуалността, да се ориентира в сблъсъка, породен от търсенето на собствена идентичност и носеното от другия различие.Как този въпрос се развива в логиката на нашето време, за което трудно се намират означаващи и което често се определя чрез не дотам ясната представка„пост-…“? Въвеждаща белега за нещо безспорно отминало, тя в същото време парадоксалнозастопорявавремето и възможността то да бъде мислено и тълкувано, оставя ни в безизходицата на един неслучващ се дебат и в невъзможността да се намерят „валидни“ обществени отговори посредством политически и стратегически документи.

Тази година в „Психоанализа, общество и култура“ каним всички вас, нашите колеги и приятели,заедно да участваме в дискусия: Кой говори истината... днес?

„Аз, истината, говоря“ – казва Лакан в началото на своето учение, което сам определя като „Връщане към Фройд“. „Фройдовото нещо“, несъзнаваното, дава думата на истината, изкарвайки я по този начин от замръзналата диалектика на вярно/грешно и от фактологията на „реалността“. Тя, истината, говори в първо лице единствено число, но не „за да ни каже истината“, както ще допълни по-късно Лакан в своя семинар „От един Друг към другия“, не за да ни каже „истината за истината“, което „никой език не може да каже“[1].

Кой говори истината… днес?Този въпрос не е нито ироничен, нито дори риторичен. Той не съдържа отговора в себе си, жив е иизглежда все повече изисква от нас, различните професионалисти, ориентирани от лаканианската психоанализа, да мислиммястото и позицията си както в неслучващия се обществен дебат, така и спрямо клиничната си практика.

Кой говори истината… днес?  не е и въпрос, на който ще търсим еднозначен отговор. Надяваме се заедно, през нашия непосредствен опит и през възможния ни прочит на културните и обществени събития в България, да опитаме да се ориентираме коя е тази истина, която говори, и как чуваме какво казва.

Водещи: Теодора Павлова и Десислава Иванова

Текст за предварителна подготовка по темата за истината в психоанализата: Клотилд Льогил „Истина, пост-истина, реално”


[1]Lacan J., La science et la vérité, Ecrits, Paris, Seuil, 1966, p.867-868.

 

Заключение и перспективи: Десислава Иванова, Председател на БОЛП

 

Таксата участие е 100 лева (при предварително заявен абонамент, таксата участие е 80 лева);Такса участие за студенти 50 лева (на възраст до 28 години)

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ НА ЕЛЕКТРОННИЯ АДРЕС НА БОЛП: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

При желание за заплащане на сумата за участие по банков път и издаване на фактура е необходимо да го отбележите в заявката.


Първа инвестиционна банка       IBAN BG 51FINV91501015880014
BIC FINVBGSF

template-joomspirit