VIII-ми Клинични Работни Дни - Това, което куца в отношението между мъжете и жените

 

VIII Клинични работни дни

на Новата Лаканианска Школа и Българско общество за лаканианска психоанализа

Това, което куца в отношението между мъжете и жените

24 и 25 ноември 2018, Специален гост: Луис Солано

 

 

София, http://projectlab.bg/, бул.Мария Луиза 58 - Зала Европа

Специален гост: Луис Солано

Психиатър-психоаналитик в Париж, член на Школата на фройдистката кауза (ECF),

на Новата Лаканианска Школа (NLS) и на Световната асоциация по психоанализа (AMP)

Осигурен превод

Вместо аргумент

„Няма „естествена“ сексуалност. Несъзнаваният пол не е вроден. От една страна, „няма нищо в несъзнаваното, чрез което субектът да може да се разположи като мъжко или женско същество“, казва Лакан в своя Семинар XI. Още от Фройд знаем, че „активност“ и „пасивност“ не са достатъчни, за да ги репрезентират. От друга страна, връзката между половете (мъже – жени) също не е програмирана от несъзнаваното, както е инстинктът при животните: няма „инстинкт“, който да казва какво трябва да се прави като мъж и като жена и няма дори нищо, което да задължава един мъж да се интересува от една жена и обратно – „изборът на обект“ също не е „естествен“. Лакан е формулирал това с една добре позната аксиома: „няма отношение между половете“. Това не значи, че „няма сексуални връзки“, има много такива, но няма математическа формула или логика, която би могла да опише това отношение, формула примерно като М<>Ж: един символ за мъж, един за жена и знак за отношението помежду им. Казано по друг начин, има дупка, празнота в знанието относно сексуалността.”

Ан Лизи „Майка/жена”

Цитат от брой първи на Журнал-а, списание на Българско общество за лаканианска психоанализа, който очакваме да излезе за Осмите клинични работни дни.

 

ПРОГРАМА

Събота, 24 ноември 2018

09.30 – 10.00        Регистрация

10.00 – 10.15        Откриване на Клиничните работни дни от Евгений Генчев, Председател на БОЛП: „Това, което куца в отношението между мъжете и жените “

10.15 – 12.30        Луис Солано: „Между мъжа и жената има един свят“. Дискусия.

12.30 – 14.30        Обедна почивка

14.30– 15.30         Представяне на клиничен текст на случай и дискусия

                            „Нямам желание” - Екатерина Шикерова

                             Модератор – Биляна Мечкунова

15.30 – 16.00        Почивка

16.00–18.00          Представяне на два клинични текста на случаи и дискусия

                            „Персонажите, които отделят и сглобяват тялото“ –

                              Калина Чикова

                            Модератор – Теодора Павлова

                            „Изобретения извън нормата” - Милена Жекова

                              Модератор – Ангелина Даскалова

 

Неделя, 25 ноември 2018

10.00 – 12.00        Психоанализа, общество и култура

Дискусия на тема: „Да си мъж, да си жена между традицията и модерните означаващи

Гости:

   Ясен Григоров – илюстратор, сценарист, режисьор и продуцент на филма „Лили-рибката”

   проф.Антоний Тодоров – политолог, преподавател в департамент „Политически науки“, НБУ

   Христо Панчугов – политолог, асистент в департамент „Политически науки”, НБУ

   Таня Лесенска - бакалавър специалност “Политически науки на английски език" в НБУ, координатор за Западните Балкани и Турция в Европейски съвет за външна политика

12.00 – 12.30        Заключение и перспективи - Десислава Иванова зам.председател на БОЛП

 

Психоанализа, общество и култура

Преди две години в първото издание на рубриката „Психоанализа, общество и култура” имахме възможност да се срещнем с един от сценаристите на първия български уебсериал „Не така, брат!”. Живото обсъждане направи интересна връзка между споделения творчески филмов опит и  психоаналитичната теоретична и клинична перспектива  по темата на Шестите клинични работни дни  „Днешните юноши. Това, на което ни учат – това, на което имаме да им кажем”. За миналогодишните седми клинични работни дни, в тази рубрика поканихме да ни гостува доц.д-р Дарин Тенев, преподавател в СУ „Климент Охридски” в катедра Теория на литературата към факултета по славянски филологии. Избраната тема „Правото на тайна, желанието, субекта” беше представена през един интересен анализ на писмо на ученичка, на 16 години и паралел със семинара на Лакан „Откраднатото писмо”. Срещата с едно различно желание за изучаване на текстовете на Лакан естествено породи дискусия, свързваща различните перспективи на личния, обществения и психоаналитичния дискурс.

Осмите клинични работни дни, ноември 2018,  „Това, което куца в отношението между мъжете и жените”, ни насочиха към възможността да отворим пространството на „Психоанализа, общество и култура” за една среща на различните дискурси. Избрахме за тема  „Да си мъж, да си жена между традицията и модерните означаващи” с желанието за разговор, който се оказа така труден в обществото ни, насочен към различието в начина, по който всеки един субект се изправя и търси решение на въпроса за сексуалността, връзката с другия пол и как този въпрос се развива в логиката на времето.

Какво можем да намерим като отговор на това какво е да си мъж и какво е да си жена – в традицията на времето? Ако се върнем към Жан-Батист Молиер, създал през 1663 г.  „Училище за жени”, където един от героите му избира своята жена с означаващите: „Невежа нека е, не хитра преструвана! Да знае, стига й, молитви да чете,  да ме обича мен, да шие и плете.”, може да се запитаме доколко актуално звучат те днес? Или да прочетем живият разказ на Ивайло Петров, който ни представя българската традиция на избора на съпруга и ако тя не е „Честна”.... Със сигурност има и много други примери от традицията, за които ще се се подсетим. А как тогава да чуем и разберем модерните означаващи за това какво е да си мъж и какво е да си жена? Със сигурност има нужда от разговор, за да бъдат срещнати различните гледни точки, от които да направим прочит и разбиране на съвременните процеси по отношение на сексуалното в нашето общество. Една от възможните позиции по тези въпроси, която ние споделяме и можем да препредадем е на лаканианската психоанализа и това, което Жак Лакан и колегите ни от Новата лаканианска школа казват въз основа на изследването на естеството на човешката психика.

„Изборът е винаги принудителен”, Интервю с Патрик Монрибо

„Дискурсите, които убиват”, Гил Кароз - Задиг в Белгия, 2018-10-29

 

Таксата участие е 80 лева при предварително заявяване до 16 ноември на електронния адрес на БОЛП и 100 лева при регистрация на място; Такса участие за студенти 40 лева (на възраст до 28 години)

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ НА ЕЛЕКТРОННИЯ АДРЕС НА БОЛП

Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

При желание за заплащане на сумата за участие по банков път и издаване на фактура е необходимо да го отбележите в заявката.

Банкова сметка:
Първа инвестиционна банка

IBAN BG 51FINV91501015880014
BIC FINVBGSF
             

template-joomspirit